Online opleidingen

Symposium: Oestrogeendominantie doorheen het leven van de vrouw

In tegenstelling tot de meeste diersoorten, doorstaan de meeste vrouwen bij mensen de menopauze zonder significante problemen. Hoewel een aanzienlijk aantal vrouwen tijdens de peri- en postmenopauzale fase diverse klachten ervaart, wordt deze fase niet als een ziekte beschouwd. Desondanks worden aan menopauzale vrouwen vaak medicijnen voorgeschreven, zoals synthetische hormonen, om symptomen gerelateerd aan de oestrogeendeficiëntie van de menopauze te behandelen.

 

Interessant is dat de premenopauzale periode - de ongeveer 10 jaar voorafgaand aan de menopauze, vaak gekenmerkt wordt door een overvloed aan oestrogenen, waarbij ongeveer 20% van de vrouwen bepaalde klachten ervaart. Dit roept vragen op: Waarom is dit zo? Is dit altijd al het geval geweest? Kunnen deze verschijnselen ook na de menopauze voorkomen? Welke factoren kunnen hieraan ten grondslag liggen? En belangrijker, wat kunnen we eraan doen?

 

Dr. Jos Opheide zal tijdens dit symposium antwoorden bieden op deze intrigerende vragen. Hij zal niet alleen de klinische aspecten verhelderen, maar ook de verbanden met andere lichaamssystemen, zoals de schildklier, histamine en gluten, belichten aan de hand van praktijk- voorbeelden.

 

Spreker: Dr. Joseph Opheide (Vaatchirurg)

 

Bekijk hier het symposium

 

Online symposium: Natuurlijke gezondheid voor baby's en kinderen

Iedere ouder streeft er naar om zijn kind gezond op te voeden. De medische kennis omtrent ziekte en gezondheid is de laatste honderd jaren enorm toegenomen en voor iedereen gemakkelijk bereikbaar. Desondanks slikken, smeren en inhaleren onze kinderen meer en meer medicijnen en dat soms al vanaf de wieg. Denk maar aan het massaal gebruik van maag-zuurremmers, inhalatie medicatie, ADHD medicatie, etc.

 

Vaak worden met deze medicijnen de symptomen weggeduwd maar de oorzaak van de klacht wordt niet aangepakt waardoor de klacht vroeg of laat terugkomt of zich verplaatst. Om een duurzame oplossing te kunnen bieden moeten we de klacht vanaf de basis beïnvloeden, liefst zonder chemische middelen.

 

In deze lezing neemt Dr. Ilse Rayen je mee naar het ontstaan van de klachten, de gevolgen en hoe je de meest voorkomende kinderkwalen natuurlijk kan aanpakken. Denk hierbij aan reflux, astma, recidiverende luchtwegontstekingen, eczeem, allergie, obesitas en metabool syndroom.

 

Spreker: Dr. Ilse Rayen (Pediater)

 

Bekijk hier het symposium

 

Online symposium: Inflammaging

In de 20e eeuw is de levenskwaliteit en levensverwachting van de mens enorm verbeterd. Desondanks blijkt uit onderzoek dat de sterfte door kanker stijgt tot de leeftijd van 80 en daarna afneemt, terwijl de sterfte aan infectieziekten ook op latere leeftijd hoog blijft. Deze gevoeligheid voor infecties is waarschijnlijk te wijten aan veranderingen in de aangeboren en adaptieve immuniteit tijdens het ouder worden.

 

Leeftijdsgebonden veranderingen in het immuunsysteem komen voort uit de noodzaak om latente infecties onder controle te houden, waardoor een pro-inflammatoire omgeving in stand gehouden wordt. Zo liggen deze veranderingen mee aan de basis van een chronische ontstekingsaandoening, genaamd “inflammaging”.

 

Dit symposium zal een helder overzicht bieden van de fysiologische processen die verantwoordelijk zijn voor deze vorm van veroudering en hoe natuurlijke stoffen hierop kunnen inwerken.

 

Spreker: Jacques Deneef (Immunoloog)

 

Bekijk hier het symposium

 

Online symposium: Kanker en de rol van vasten

Tumoren zijn zoals alle andere cellen afhankelijk van voedingsstoffen voor hun energiehuishouding en celdeling. Eigenaardig genoeg zijn alle klassieke behandelingen gebaseerd op het “kill the cancer” principe, en gaat er weinig tot geen aandacht naar de micro-omgeving die de groei en het ontstaan van de tumor mogelijk maakt. Tumoren ontstaan namelijk altijd in een zuur milieu. Zuurstoftekort is kenmerkend voor een zuur milieu en bevordert niet alleen de wijze van energieproductie maar mogelijks ook de uitzaaiing van tumoren.

 

Ondanks dat de micro-omgeving via vele wegen beïnvloedbaar is, zoals bijvoorbeeld via het microbioom of de voeding, wordt over deze laatste weinig tot niet gepraat. Daarom wordt in dit seminar ingegaan op diverse voedingsfactoren die de micro-omgeving kunnen beïnvloeden: rood vlees, ketogeen dieet, whey proteïnen, omega vetzuren, suikers (o.a. fructose) en aminozuren, alsook de rol van (intermittent) vasten. Belangrijk daarbij is een basis over de groei van tumoren en hun energie huishouding. Tenslotte wordt ook ingegaan op factoren zoals autofagie, de rol van exosomen en van insuline.

 

Spreker: Dr. Jacques Deneef

 

Bekijk hier het symposium

 

Online symposium: Dermatologische problematieken

Een dermatologische aandoening is een ziekte of afwijking aan de huid waarvan de oorzaak soms moeilijk te achterhalen is. De meest voor de hand liggende oorzaken zijn vaak virussen, schimmels, bacteriën, of allergische reacties. Maar ook stofwisselingsstoornissen of reacties op bepaalde medicatie kunnen huidproblemen uitlokken. Veelal zijn er slechts beperkte ongemakken, maar de symptomen kunnen ook erg onaangenaam zijn zoals bij herpes, eczema of (genitale) wratten. Daarnaast kunnen ze chronisch heel wat last bezorgen of zelfs fataal zijn, zoals bij huidkanker of als gevolg van doorligwonden.

 

In deze opleiding wordt ingegaan op de relatie tussen huidproblemen en een toxic overload (vb. effect van alcohol), de darm en het immuunsysteem, het effect van hormonale stoornissen en stress op de huid en het ontstaan van melanomen. Hierbij zal de rol van de voeding en de impact van natuurlijke stoffen, die het lichaam in verschillende situaties kunnen ondersteunen, uitgebreid aan bod komen.

 

Spreker: wijlen Gabriël Devriendt

 

Bekijk hier het symposium

 

Online symposium: Vrouwelijke (on)gezondheid

Bij typische vrouwelijke problemen of ziektes denken we in eerste instantie bijvoorbeeld al snel aan borstkanker of eierstokkanker. Dit aangezien een overmaat aan het vrouwelijk hormoon oestrogeen hier een belangrijke rol in speelt. Een hormonale verstoring kan echter ook leiden tot heel wat andere pathologieën, zoals endometriose, het premenstrueel syndroom of menopauzale klachten.

Naast de vrouwelijke hormonale huishouding zal ook de pathologie van andere vrouwelijke aandoeningen besproken worden. Hierbij zal onder meer uitleg gegeven worden over specifieke urinaire ongemakken (incontinentie, chronische blaasontsteking) en vaginale problemen die onder andere een belangrijke impact kunnen hebben in de zwangerschap.

Met deze opleiding zal zo een helder overzicht geboden worden van de meest frequente vrouwelijke aandoeningen. Daarnaast zullen op een wetenschappelijk onderbouwde manier inzichten verschaft worden over het correct gebruik van natuurlijke middelen die het vrouwelijke lichaam kunnen ondersteunen.

 

Spreker: wijlen Gabriël Devriendt

 

Bekijk hier het symposium

 

Online symposium: Humane microbiomen

Het menselijk microbioom is een aggregaat van alle micro-organismen (microbiota) die verblijven op of in menselijke weefsels of organen. Het microbioom wordt meestal meteen met de darm geassocieerd. Het darmmicrobioom is dan ook veruit het best gekend en bestudeerd, maar daarnaast worden ook tal van andere microbiomen gevonden op de huid, in de melkklieren, in de baarmoeder, in de longen, of in andere slijmvliezen. Dagelijks verschijnen nieuwe onderzoeken over de relatie tussen humane microbiomen en het ontstaan van ziektes. Zo is intussen de belangrijke rol van een gezond microbioom in de ontwikkeling van het neonataal immuunsysteem reeds uitvoerig beschreven, om maar een voorbeeld te geven.

 

In deze opleiding zal de rol van verschillende microbiomen toegelicht worden alsook de invloed van een onevenwicht (dysbiose) ervan in het ontstaan van verschillende ziektes. Daarnaast worden enkele relevante vragen beantwoord zoals: Wat is de rol van de mucosale omgeving? Kunnen we een microbioom herstellen? En welke impact kan dit hebben op bepaalde ziekte(mechanismen)?

 

Sprekers: wijlen Gabriël Devriendt & Dr. Jacques Deneef

 

Bekijk hier het symposium

 

Online symposium: Migraine

Er zijn verschillende vormen van migraine bekend. Een 'gewone' vorm van migraine bestaat uit aanvallen van zware hoofdpijn en wordt (bij sommige mensen) vooraf gegaan door een aura. Veel vrouwelijke patiënten met migraine hebben rondom de menstruatie een aanval. Als de aanval uitsluitend met de menstruatiecyclus samenvalt, wordt dit ook wel menstruele (hormonale) migraine genoemd. De ernst, duur en frequentie van migraineaanvallen verschilt sterk per patiënt. Hoofdpijn is een zeer frequente klacht. We onderscheiden primaire hoofdpijn, waarbij de hoofdpijn een aandoening op zich is, en secundaire hoofdpijn, waarbij de hoofdpijn een symptoom is bij heel wat andere aandoeningen. Daarnaast is er nog hoofdpijn door aantasting van een hersenzenuw.

 

In deze uiteenzetting zullen verschillende sprekers ingaan op de diverse vormen van hoofdpijn en migraine. Mogelijke triggers en de fysiologische verbanden worden besproken zoals mitochondriale dysfunctie en de rol van de voeding in het ontstaan en behandelen van migraine. Speciale aandacht gaat ook naar hormonale migraine en de invloed van de lever.

 

Sprekers: wijlen Gabriël Devriendt & Dr. Elisabeth Boon

 

Bekijk hier het symposium

 

Online symposium: PCOS

Hormonale stoornissen komen alsmaar vaker voor kunnen heel uiteenlopende oorzaken of uitingen hebben. Een van de meest frequente hormonale stoornissen is het PolyCystisch OvariumSyndroom, kortweg PCOS, en komt voor bij 5 tot 10% van de vrouwen in de vruchtbare levensfase. In het merendeel van de patiënten (50 – 70%) ligt ‘insuline resistentie’ mee aan de basis van deze aandoening. Een verstoorde hormonale wisselwerking vertaalt zich bij deze patiënten ook vaak in een ovulatiestoornis, waardoor PCOS een erg frequente oorzaak is van fertiliteitsproblemen.

 

Dit symposium zal een beknopt overzicht bieden van de verschillende factoren die aan de oorsprong kunnen liggen van PCOS. Zo zullen naast de rol van insuline en overgewicht in de pathogenese ook de afwijkingen in de hormonenbalans worden besproken die een rol spelen in de ontwikkeling van PCOS en aanleiding kunnen geven tot de belangrijkste symptomen. Hierbij zullen ook inzichten verschaft worden over de impact van voeding en welke natuurlijke stoffen de ziekteprocessen gunstig kunnen beïnvloeden.

 

Sprekers: wijlen Gabriël Devriendt & Dr. Marc Muyldermans

 

Bekijk hier het symposium

 

Online symposium: (Borst)tumoren

Door intensief onderzoek in de 21e eeuw zijn twee misvattingen in het ontstaan van tumoren uiteindelijk naar de achtergrond verdwenen: (1) het feit dat kanker een zuiver cel-intrinsieke oorsprong kent als gevolg van genetische mutaties en (2) de opvatting dat maligne cellen hun energie vooral uit aerobe glycolyse halen. Naast het belang van de tumor micro-omgeving wordt ook de fundamentele invloed van het mitochondriaal metabolisme en mitochondriale dysfunctie op alle stappen van de oncogenese steeds meer erkend.


Vandaar zullen in dit symposium verschillende mitochondriale aspecten in het ontstaan van tumoren worden besproken. Daarnaast zal ook verduidelijkt worden welke rol de oestrogenen kunnen spelen op het mitochondriaal metabolisme en hoe het lichaam hiermee omgaat bij het behandelen van tumoren.

 

Spreker: wijlen Gabriël Devriendt

 

Bekijk hier het symposium

 

Online symposium: Prikkelbare darmsyndroom

Het prikkelbare darmsyndroom (PDS), dat ook wel bekend is als ‘spastisch colon’, is de meest voorkomende chronische darmstoornis en komt voor bij tot wel 1 op de 5 Belgen. Patiënten met PDS kunnen heel uiteenlopende klachten vertonen zoals pijn, een verstoord stoelgangspatroon, een opgeblazen gevoel, etc. Er bestaat dus geen afgelijnde definitie van PDS, maar het is eerder een veelheid aan klachten, door een verstoorde darmwerking of een overgevoelig maagdarmstelsel.

 

Hierdoor kijken dokters en specialisten steeds vaker in de richting van het voedingspatroon van de patiënt om inzicht te krijgen in de oorzaak. Men focust zich daarbij de laatste jaren steeds meer op de FODMAP’s. Dit zijn bepaalde groepen koolhydraten (Oligosacchariden, Disacchariden, Monosacchariden en Polyolen) die door sommige personen slecht verteerd kunnen worden en zo voor overlast zorgen.

 

In deze opleiding zullen verschillende sprekers inzichten verschaffen in de pathogenese (infecties, angst, stress, dieet en microbioom) van PDS. Daarnaast zal ook de impact van een FODMAP-vrij dieet aan bod komen en besproken worden hoe hier in de praktijk het best mee kan worden omgegaan.

 

Sprekers: wijlen Gabriël Devriendt & Prof. Dr. Jan Tack & Mevr. Nelle Pauwels

 

Bekijk hier het symposium

 

Online symposium: Gewrichtsklachten bij jong en oud

Hoewel ze soms gelijkaardige symptomen kunnen veroorzaken, liggen de oorzaken en mogelijke behandelingen van reumatoïde artritis en osteoartritis (artrose) sterk uiteen. De één is namelijk het gevolg van een falend immuunsysteem en kan zich op gelijk welke leeftijd voordoen, terwijl de ander zich vooral manifesteert door veroudering, slijtage of chronische laaggradige inflammatie.


In dit symposium zullen de meest voorkomende aandoeningen van het bewegingsapparaat worden besproken, met naast reumatoïde artritis en artrose ook aandacht voor osteoporose. Hierbij wordt een overzicht gegeven van de etiologie van deze ziekten en hun impact op gewrichten, kraakbeen en botten alsook van de klassieke behandelingen en de mogelijkheden van natuurlijke stoffen, vanuit een puur wetenschappelijke benadering.

 

Spreker: wijlen Gabriël Devriendt

 

Bekijk hier het symposium

 

Online symposium: Darmgezondheid bij de zwangere vrouw

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de vaginale flora zich voorbereidt op de bevalling. De hoeveelheid en diversiteit van de bacteriën in het microbioom van de vagina verandert significant tijdens de zwangerschap en bepaalt zelf in belangrijke mate de kans op vroeggeboorte. Iets onverwachter lijkt het dat ook het darm microbioom belangrijke wijzigingen ondergaat tijdens de zwangerschap en dit de ontwikkeling van het immuunsysteem van het kind kan beïnvloeden.


Dit symposium zal focussen op de verschillende microbiomen bij de zwangere vrouw en het belang van de initiële kolonisatie bij de pasgeborene. Naast de invloed van de bevallingswijze komen ook andere factoren aan bod die mee de immuniteit van het kind zullen bepalen en dit zowel op korte als op de lange termijn.

 

Spreker: wijlen Gabriël Devriendt

 

Bekijk hier het symposium

 

Online symposium: Metabool syndroom

Metabool syndroom of MBS duidt op een specifiek geheel van verschijnselen die voorkomen in geval van een gestoorde stofwisseling. Met andere woorden, problemen die zich voordoen bij het omzetten van voedingsstoffen in bouwstoffen en energie voor het lichaam.

De voornaamste oorzaak van MBS, is een verminderde gevoeligheid van onze cellen voor insuline. De kans dat iemand met MBS ook diabetes ontwikkeld is hierdoor meer dan 5 x groter dan bij gezonde personen. Door zijn gradueel verloop wordt het metabool syndroom vaak pas laattijdig vastgesteld, waardoor reeds vergevorderde pathologie aanwezig kan zijn. Zo is de kans op hart- en vaatziekten (zoals hartinfarct, atherosclerose, beroerte…) meer dan verdubbeld en kan er zich een vetopstapeling in de lever voordoen, met als gevolg een verhoogde kans op levercirrose.

Meestal worden een verhoogde bloedsuikerspiegel, hypertensie, een verhoogde cholesterol of insulineresistentie afzonderlijk behandeld, ook al zijn ze heel intens met mekaar verbonden en blijken ze ook de rode draad te zijn binnen het metabool syndroom en diverse ouderdomspathologieën.

In dit symposium wordt besproken hoe we op deze fysiologische processen kunnen interfereren om tot een oplossing te komen van dit complexe metabole syndroom.

 

Spreker: Apr. Luc Kleynjans

 

Bekijk hier het symposium