Opleidingen

 

OPLEIDINGSAANBOD

Symposium: Oestrogeendominantie doorheen het leven van de vrouw

In tegenstelling tot de meeste diersoorten, doorstaan de meeste vrouwen bij mensen de menopauze zonder significante problemen. Hoewel een aanzienlijk aantal vrouwen tijdens de peri- en postmenopauzale fase diverse klachten ervaart, wordt deze fase niet als een ziekte beschouwd. Desondanks worden aan menopauzale vrouwen vaak medicijnen voorgeschreven, zoals synthetische hormonen, om symptomen gerelateerd aan de oestrogeendeficiëntie van de menopauze te behandelen.

 

Interessant is dat de premenopauzale periode - de ongeveer 10 jaar voorafgaand aan de menopauze, vaak gekenmerkt wordt door een overvloed aan oestrogenen, waarbij ongeveer 20% van de vrouwen bepaalde klachten ervaart. Dit roept vragen op: Waarom is dit zo? Is dit altijd al het geval geweest? Kunnen deze verschijnselen ook na de menopauze voorkomen? Welke factoren kunnen hieraan ten grondslag liggen? En belangrijker, wat kunnen we eraan doen?

 

Dr. Jos Opheide zal tijdens dit symposium antwoorden bieden op deze intrigerende vragen. Hij zal niet alleen de klinische aspecten verhelderen, maar ook de verbanden met andere lichaamssystemen, zoals de schildklier, histamine en gluten, belichten aan de hand van praktijk- voorbeelden.

 

Spreker: Dr. Jos Opheide

 

Di 23/04/2024

Antwerpen 

Do 25/04/2024

Oostkamp

Do 02/05/2024 

Beringen

Vanaf 23/05/2024

Online: beschikbaar vanaf 23 mei 2024

Er zal een algemene communicatie worden verspreid omtrent de beschikbaarheid van het online symposium over "Oestrogeendominantie", zodat u als medisch professional zich niet langer afzonderlijk hoeft in te schrijven.

 

Programma:

 • 19u00 - 19u45: Ontvangst & (brood)maaltijd
 • 19u45 - 21u45: Lezing Dr. Jos Opheide
 • 21u45 - 22u00: Q&A
 • 22u00 - 22u30: Network & Drinks

Inschrijven

Info symposia

Praktisch

 • Tijdstip: 19:00 - 22:30u

 • Prijs: gratis

 • Syllabus en (brood)maaltijd inbegrepen

Locaties

Online symposium: Natuurlijke gezondheid voor baby's en kinderen

Iedere ouder streeft er naar om zijn kind gezond op te voeden. De medische kennis omtrent ziekte en gezondheid is de laatste honderd jaren enorm toegenomen en voor iedereen gemakkelijk bereikbaar. Desondanks slikken, smeren en inhaleren onze kinderen meer en meer medicijnen en dat soms al vanaf de wieg. Denk maar aan het massaal gebruik van maag-zuurremmers, inhalatie medicatie, ADHD medicatie, etc.

 

Vaak worden met deze medicijnen de symptomen weggeduwd maar de oorzaak van de klacht wordt niet aangepakt waardoor de klacht vroeg of laat terugkomt of zich verplaatst. Om een duurzame oplossing te kunnen bieden moeten we de klacht vanaf de basis beïnvloeden, liefst zonder chemische middelen.

 

In deze lezing neemt Dr. Ilse Rayen je mee naar het ontstaan van de klachten, de gevolgen en hoe je de meest voorkomende kinderkwalen natuurlijk kan aanpakken. Denk hierbij aan reflux, astma, recidiverende luchtwegontstekingen, eczeem, allergie, obesitas en metabool syndroom.

 

Spreker: Dr. Ilse Rayen

 

Bekijk hier het symposium

Online symposium: Inflammaging

In de 20e eeuw is de levenskwaliteit en levensverwachting van de mens enorm verbeterd. Desondanks blijkt uit onderzoek dat de sterfte door kanker stijgt tot de leeftijd van 80 en daarna afneemt, terwijl de sterfte aan infectieziekten ook op latere leeftijd hoog blijft. Deze gevoeligheid voor infecties is waarschijnlijk te wijten aan veranderingen in de aangeboren en adaptieve immuniteit tijdens het ouder worden.

 

Leeftijdsgebonden veranderingen in het immuunsysteem komen voort uit de noodzaak om latente infecties onder controle te houden, waardoor een pro-inflammatoire omgeving in stand gehouden wordt. Zo liggen deze veranderingen mee aan de basis van een chronische ontstekingsaandoening, genaamd “inflammaging”.

 

Dit symposium zal een helder overzicht bieden van de fysiologische processen die verantwoordelijk zijn voor deze vorm van veroudering en hoe natuurlijke stoffen hierop kunnen inwerken.

 

Spreker: Jacques Deneef (Immunoloog)

 

Bekijk hier het symposium

NIEUW: Workshops door Annelot De Smet

In 2023 zijn we van start gegaan met een nieuw format: de workshops.

Ook in 2024 plannen we dit verder in! Hou deze pagina in de gaten om het programma te ondekken!

Ontdek ook ons online aanbod

 

Elk symposium wordt telkens opgenomen waardoor u helemaal niks hoeft te missen en uw kennis steeds kan uitbreiden. Hierbij ontvangt u een link waar u onbeperkt het webinar kan raadplegen en opnieuw bekijken. 

 

Opgelet: deze webinars zijn enkel voor medische professionals!

 

Volgende onderwerpen zijn beschikbaar:

 • Dermatologische problematieken
 • Vrouwelijke (on)gezondheid: van hormonale tot urinaire klachten.
 • Humane microbiomen: vriend of vijand?
 • Migraine, hoofdpijn en vermoeidheid.
 • PCOS: een verhaal van hormonen en insuline
 • (Borst)tumoren: een (epi)genetische en mitochondriale kijk op het ontstaan.
 • Prikkelbare darm
 • Gewrichtsklachten bij jong en oud
 • Darmgezondheid bij de zwangere vrouw

Schrijf u hier in